E-mail webmaster@proera.se

Läge att ta lån?

För att kunna ta ett bolån idag krävs det att du har en kontantinsats på 15 procent av bostadens pris. Något många tycker det är svårt att spara ihop. Det som då blir lösningen är att ta ett blancolån och därmed runda reglerna om amorteringskrav och bolånetak.

Att låna pengar till den bästa räntan du kan hitta på marknaden är en självklarhet. Men för att nå dit krävs det att du gör lite research, jämför lån med varandra och läser det finstilta i lånevillkor. På Lånen.se kan du göra just det, och lite till.

 

Vanligt att låna pengar till bostadsköp

lånMen när är det läge att låna pengar och när är det inte det? Det kan vara så att du behöver låna pengar till en bostad och har svårt att komma upp i insatsen som krävs. Då kan det vara läge att ta ett lån. I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur blancolån, alltså lån utan säkerhet, har ökat markant sedan amorteringskravet infördes 2016. Det många bekostar är inte bara semesterresor och allmän konsumtion utan just bostäder. Bland annat minskar du belåningsgraden och sänker kraven på hur många procent du måste amortera om du lånar pengar via en annan part än banken som bistår med bolånet. Något annat som påverkar ökningen av lån utan säkerhet är även de lägre räntorna på dessa, något som uppkommit på grund av fler aktörer på marknaden och ökad konkurrens. Mer om blancolån här.

 

Det bolånetak som numera finns innebär att lånen inte får överstiga 85 procent av bostadens värde. Samtidigt har amorteringsreglerna skärpts och bostadspriserna stigit, vilket innebär att många nu har svårt att få igenom sina bolåneönskemål – SVT