E-mail webmaster@proera.se

Använd egen kopp till kaffet

Kaffe på jobbet är nog den dryck som konsumeras allra mest på svenska arbetsplatser, men har du egen kopp eller använder du företagets egna? Svarar du det senare ska du nog tänka om – kaffekopparna på jobbet är nämligen inte så fräscha som man skulle önska!

I Sverige dricker vi kaffe på jobbet och att hyra kaffemaskin är något som de flesta kontor gör för att garantera gott kaffe. Men hur står det egentligen till med kaffekopparna? En ny undersökning visar att kaffekopparna på jobbet faktiskt inte är så fräscha som vi skulle önska att dem var. Något som Expressen kan rapportera är hur hela 90 procent av muggarna på jobbet har fekalbakterier på sig, och det är ju långt ifrån trevligt. Men som tur är, vilket Nyheter24 skriver, så handlar detta främst om arbetsplatser som saknar en diskmaskin vilket betyder att om ditt företag har en rejäl diskmaskin så är detta något som du inte behöver oroa dig för. Men det kan ju i alla fall vara trevligare att ha en egen kopp för säkerhets skull, så om du inte redan har det – ta med en egen mugg till jobbet!

Kaffepausen är viktig på jobbet

Något som många kanske inte tänker på är hur viktig kafferasten med kollegorna faktiskt är på jobbet. Det är inte bara struntsaker som det pratas om i fikarummet, det händer så mycket mer här. Något som professorn Lena Zander säger om ämnet till Dagens Nyheter är att det svenska fikat är en intressant företeelse. Det är inte bara en plats för fika och mysiga samtal, det är även en plats för icke-hierarkiskt beslutsfattande – och det kan handla om allt från att bara lära känna varandra till att just vara början till ett beslutsfattande. Så om någon erbjuder dig att ta en kopp kaffe tillsammans med denna – tacka ja. Det kan vara inbjudan till ett samtal och ett nej i här kan lätt misstolkas, därför säger Zander alltid till sina utländska studenter att de ska tacka ja till en kopp om de erbjuds, det kan liksom vara början till god integration. Sen ska man komma ihåg att man heller inte behöver dricka just kaffe, annan dryck går självklart också bra, så länge man deltar på fikastunden. Dessutom är kaffe bra för hälsan – och kan förlänga livet.

Därför är kaffe bra för hälsan

Något som Aftonbladet skriver om är hur ny forskning visar att kaffe kan vara riktigt bra för hälsan. Vad man bland annat tar upp är hur kaffet nästan kan ses som ett elixir – så om du inte är kaffedrickare idag är detta något som du bör överväga. Det är vad studieförfattaren Veronica W. Setiawan säger till tidningen i alla fall. Och hon lägger dessutom till att en annan anledning till att dricka är att det innehåller mycket antioxidanter och fenoler och sådana spelar en viktig roll i förebyggandet av cancer, även om kaffedrickande inte direkt har bevisats ha några direkta orsakssamband till att drabbas eller inte drabbas av sjukdomen ska tilläggas. Men kontentan är den samma – fortsätt dricka kaffe på jobbet, men gör det ur din egen mugg och om du inte dricker kaffe så kan det vara en god idé att börja göra det nu.