E-mail webmaster@proera.se

Viktigt med bra telefonilösning

På större företag är det viktigt att ha en växel som fungerar, speciellt om det handlar om en myndighet dit många vill ringa – och något som nyligen uppmärksammats är att det är flera företagstelefoner som riskerar att drabbas av virus då företagen inte har prioriterat att uppdatera de anställdas mobiltelefoner med rätt skydd.

Att ha en mobil växel för företag är bra då det innebär att växeltelefonisten varken är bunden till en viss plats eller till en viss telefon. Det betyder kort och gott att växeltelefonisten skulle kunna ansluta företagets växel till en valfri mobiltelefon, gärna företagsmobilen, och sedan arbeta från valfri plats kort sagt. Men viktigt är att denne får tillgång till en mobiltelefon som är uppdaterad med de senaste skydden och de senaste uppdateringarna, annars kan mobilen vara i risk för att bli attackerad av hackers – och informationen i växeln är vanligtvis sådan information som man gärna inte vill ska komma i orätta händer.

Företagstelefoner dåligt skyddade mot virus

Något som uppmärksammats på senaste är att företag inte prioriterar att uppdatera de anställdas telefoner till de senaste versionerna då man helt enkelt valt att inte prioritera säkerhetsuppdateringar. Det är något som gör att många företagstelefoner fortfarande oskyddade mot virus såsom Spectre och Meltdown vilka man behöver installera särskilda skydd mot, skriver TechWorld. Hur ska man göra för att skydda sig då? Enligt experterna ska man ta samma säkerhetsåtgärder med företagets telefoner som man gör med sina datorer och servrar, och det finns speciella säkerhetsprogram mot speciella virus så dessa bör man titta lite extra på. Men det kan också vara bra att bara använda telefoner av nyare modell och byta ut äldre telefoner i företaget för att säkerställa att uppdateringarna införs. Sen kan man även passa på att se över vilken sorts telefoni som använda. Vanlig via mobila nätet eller kanske mobiltelefoni som går via dator – alltså IP telefoni?

Företag och IP telefoni

Det finn både för och nackdelar med att välja att har sin telefoni via datorn i form av IP telefoni. Först och främst är du idag inte längre låst till en specifik dator när du ansluter företagets växel till en IP växel, du kan likaväl använda din mobiltelefon då du faktiskt loggar in på ett specifikt program och inte en plats. Och det kan vara något att överväga, speciellt som regeringen nyligen föreslagit att en statlig garanti för internet ska införas. Denna garanti skulle bland annat innebära att alla, både privatpersoner och företag, skulle få tillgång till digitala tjänster – oavsett var i landet man är. Vad denna skulle innebära är även en garanti om internetanslutning på 10 Mbit/s, vilket man väljer att införa på grund av att bana väg för moderna kommunikationslösningar till dem som inte har tillgång idag till internet eller mobiltelefoni – något som säkerligen skulle kunna komma att gynna användningen IP telefoni i framtiden.