E-mail webmaster@proera.se

Låna trots betalningsanmärkning

Har du fått en betalningsanmärkning? Kanske är du en person som i övrigt har bra ekonomi. Du jobbar som vikarie, eller i en projektanställning. Du kanske är egenföretagare, eller frilansare. Många idag jobbar inte med klassiska 9 till 5-jobb, och det börjar bli ovanligt i de yngre generationerna att ha en regelrätt fast anställning. Det gör att ekonomin inte är särskilt överskådlig. Du får problem med att ta bolån, och du kan hamna med en betalningsanmärkning för att en faktura kommit till fel adress.

En försenad CSN-faktura som kom till fel adress, för att du hyrde ut din lägenhet. En räkning du hamnade efter med men betalade tillbaka. En betalningsanmärkning behöver inte alltid innebära en tickande skuld, du kan ha betalat av den för länge sen- Det kan vara rena småsaker som leder till att du sitter på en betalningsanmärkning. Denna anmärkning kommer förfölja dig i ungefär tre år, och kommer göra att du inte kan skaffa ett internetabonnemang, köpa en smartphone på avbetalning och andra saker man kanske tar för givet. Många frågar sig om man kan låna pengar trots en betalningsanmärkning. Här kan du läsa mer om hur exempelvis Euroloan resonerar när de gör en ekonomisk bedömning: https://www.euroloan.se/anmarkning

Vissa säger blankt nej

Många banker säger kategoriskt nej, även fast anmärkningen kan vara av liten natur eller till och med betalt för länge sen. Många som har en ordnad ekonomi i övrigt kan plötsligt drabbas av anmärkningar och det kan variera stort om hur personen lyckas få sig den.

Kunskapen om ekonomin är låg i Sverige, menar många experter. Det skriver bland annat affarsvarlden.se. Kanske beror det på att vi inte undervisas som mycket om ekonomi i skolåldern. Med större förståelse för ekonomi skulle vi kunna ta ansvarsfulla beslut, där vi är helt med på vilka villkor som gäller. Men betalningsanmärkningar verkar drabba även de som har full koll på sin ekonomi. Och trots att det var tre år sedan du betalade tillbaka skulden, så kommer du inte kunna köpa saker på avbetalning eller ta lån hos stora banker. Då kan det vara bra att veta att det finns alternativ, som är villiga att ta en rättvis titt på din ekonomi.