E-mail webmaster@proera.se

IT-jobben med högst lön

Funderar du på vilka yrken som ger dig högsta lönen för lägsta ansträngningen, eller undrar vem som tjänar mest: systemutvecklare eller it-arkitekten? Vi listar vilka it-jobb som ger högst respektive sämsta lönen på marknaden, sett till fjolårets statistik.

Det går både snabbt och enkelt att hitta information om löner online när man vet vart man ska leta någonstans, eller undrar över en viss yrkesroll eller en specifik titel. Desto krångligare kan det vara när man undrar över olika yrken inom en viss yrkesgrupp. Inom IT-branschen till exempel så är det till gruppen sett väldigt höga löner här, men de olika rollerna och titlarna inom IT har såklart varierande löner. En Systemutvecklare tjänar till exempel mindre i månaden än vad en IT-arkitekt gör, samtidigt som att den som tjänar nästan lika bra, men som inte behöver samma rigorösa utbildning är olika typer av projektledare inom IT. Hos till exempel ComputerSweden skriver man dock att man inte tror att lönerna här kommer att förändras speciellt mycket framöver, sett till statistiken var till exempel fjolårets löneökningar  snitt bara en tusenlapp, vilket inte tyder på en speciellt stor utveckling inom branschen.

Där tjänar du mest lön

Självklart finns det en hel del olika parametrar som spelar in och avgör vad för typ av lön du får i ditt lönekuvert. Har du utbildning för tjänsten och även erfarenhet tjänar du mer än en person utan en stabil utbildning inom samma tjänst. Vad som däremot kan vara intressant är att det finns jobb som du inte behöver studera länge till för att få en hög lön inom, och enligt tidningen Kollega ser listan ut enligt följande:

  • Projektledare IT – utbildningen tar 18 månader och ger en lön mellan 34 000 till 65 000 kronor beroende på vad för projekt det handlar om.
  • Webbutvecklare – 24 månaders utbildning och ger en lön mellan 28 000 och 39 000 kronor.
  • Systemutvecklare – 30 månaders utbildning och ger en lön på 30 000 till 55 000 kronor beroende på svårighetsgrad.
  • IT-säkerhetstekniker – 18 månaders utbildning och ger en lön på 32 000-38 000 kronor.

Företagen som ger högst löner

Det är dock inte bara vissa yrkesroller som avgör hur hög din lön är, även vilket företag man arbetar hos spelar in. Det är något som till exempel Svenska Dagbladet sammanfattat en lista över där man kan se vilka företag som ger sina anställda bäst löner. På denna finns företag inom alla olika branscher och på fjärde plats finns ett it-företag, men etta över vilket företag som ger sina anställda bäst lön är ett läkemedelsföretag som säljer medicinprodukter för vårtor och eksem. Men det är inte enda saken de toppar listan för, de är även det företag i Sverige som har mest andel kvinnor anställda i stället för män.