E-mail webmaster@proera.se

Har ditt konto blivit hackat?

I hur många sammanhang använder du din e-mail för att logga in? Vad skulle hända om något av dina konton blev hackat? Skulle det då gå att komma åt information som har med ditt jobb att göra?

Hillary Clinton blev föremål för en undersökning av FBI efter att det uppdagats att hon hade använt en privat mailserver, istället för den server som ägdes av den amerikanska staten och som hon borde ha använt under sin tid som utrikesminister. För många är dock inte den här gränsen helt lätt att upprätthålla. Över huvud taget blir det allt vanligare med arbete hemifrån, och ett enkelt sätt att göra filer tillgängliga både från arbetsplatsen och hemifrån är att ladda upp dem i molnet.

Det finns flera molntjänster som är populära även bland privatpersoner, kanske för att de erbjuder gratisversioner där man kan ladda upp ganska stora mängder text. Bland de mest populära hittar man Dropbox och Evernote, och många använder också Google Drive.

Just Dropbox hackades nyligen, och enligt sajten haveibeenpwned.com kom hackarna över mer än 68 miljoner Dropbox-lösenord. En annan sajt, som drabbades ännu hårdare men där den känsliga informationen inte är lika stor, är LinkedIn. 164 miljoner konton på sajten hackades, och 152 miljoner Adobe-konton.

Vad kan man göra?LinkedIn-appen

Är du orolig för att något konto som tillhör dig har blivit hackat? Börja med att kontrollera detta. Det kan man göra här. Där kan du se om ditt konto finns i något av de som rapporterats som hackat. Hittar du något konto där, se til att byta direkt.

Nästa steg är att göra det svårare för någon obehörig att över huvud taget komma åt informationen i kontot. Människor är förutsägbara, och därför tenderar vi att ha lösenord som inte är särskilt svåra att gissa sig till. Ska man ha ett unikt lösenord till varje konto blir det å andra sidan omöjligt att hålla reda på alla. Lösningen blir att sätta ett lösenord på lösenorden.

Lösenordshanterare är en typ av program som lagrar lösenord. För att komma åt de lösenord som finns krypterade i programmet använder man ett huvudlösenord. Detta lösenord ska vara unikt, och inte användas till någonting annat (t.ex. till inloggningen på datorn eller nätverket).

Med hjälp av huvudlösenordet kan man också logga in från olika enheter. Med programvara för lösenordshantering i mobilen kan man plocka fram lösenordet manuellt om man skulle behöva logga in på en specifik sajt från en annan dator.

Den lösenordshanterare som flest personer har kommit kontakt med, men kanske inte använt, är Apples Icloud-nyckelring. I nyckelringen kan man spara kreditkortsnummer och login-uppgifter till olika sajter. Det är inte helt lätt att komma igång med funktionaliteten, och en förutsättning för att använda nyckelringen är att man bara har Apple-produkter.

Om man har flera olika enheter, kanske iPhone och PC hemma, men Android och Mac på jobbet, bör man använda en lösenordshanterare som fungerar på flera plattformar. En bra sammanställning av både gratis- och betalalternativ som motsvarar de krav de flesta har hittar man här.