E-mail webmaster@proera.se

Ekobrott och utredningar

Ekobrotten ökar i Sverige men utredarna är för få – samtidigt som ärendena är mer komplicerade.

Är du eller ditt företag misstänkt för ekobrott? Då har du rätt till en försvarare och rätt att begära vem som ska försvara dig. Om det är ett ekobrott du är misstänkt för är rekommendationen att vända dig till en erfaren advokat vid en välrenommerad advokatbyrå, till exempel http://olssonlilja.se/.

Ny metod för ekobrottsutredning

Det är svårt att komma åt ekobrott menar myndigheter, enligt en artikel i SVT. Men nu har Bolagsverket nyligen börjat använda en ny metod som de själva tycker är effektiv och det handlar om att komma åt organiserade brottslingar genom så kallade målvakter. Det är nämligen vanligt att den organiserade brottsligheten sker i skydd av målvakter, de spelar själva oftast inte en aktiv roll när de ska skrivas in i bolagsstyrelser och de som styr företaget har inte alltid tillgång till målvakternas id-handlingar. Men genom att då begära kompletteringar som styrker den misstänkte målvaktens identitet kommer Bolagsverket lättare åt de organiserade brottslingarna.

Komplicerade bedrägeribrott svårt för utredarna

Samtidigt går det att läsa om hur ekobrott tar allt längre tid att utreda eftersom det brukar vara så pass komplicerade ärenden och alldeles för få utredare med spetskompetens. I Svenska Dagbladet går det att läsa Ekobrottsmyndigheten. Bedrägeribrott har blivit allt mer avancerade menar de på EBM och de kommer inte åt alla pengar som försvinner utomlands. Förra året lagfördes 260 personer för grov ekonomisk brottslighet, något som ändå är en ökning med hur det såg ut föregående år. Det var även över 90 procent fällande domar förra året, något som tillskrivs utredarna på EBM.

På Ekobrottsmyndighetens sida går det att läsa om hur samma myndighet prioriterade den grövsta brottsligheten under 2017 och det har gett effekt. Bland annat fördubblades antalet lagförda brottsmisstankar gällande den grövsta ekonomiska brottsligheten. Det går vidare att läsa om hur EBM är en specialistmyndighet inom åklagarväsendet som både bekämpar ekobrott och samtidigt har ett samordnande ansvar vad gäller andra myndigheters olika insatser på området. De är även ett kunskapsforum kring just ekonomisk brottslighet och delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenhet. Mer om detta här.